Witte zuil? Zo kiest u de juiste wittint! [+stappenplan]

16 juli 2020

Hoe kiest u de juiste witte zuil

De meest gekozen zuil bij Luukzuilen is met stipt de witte zuil, om precies te zijn de witte zuil 30x30x100cm. En dat is niet zo verwonderlijk, gezien dit type sokkel eigenlijk overal bij past en voor vrijwel iedere situatie geschikt is.

Maar zeg je wit, zeg je ook gebroken wit, off-white, crème wit en ga zo maar door. Tegenwoordig zijn er honderden mogelijke wittinten, met allemaal hun eigen benaming en uiterlijk. Dus voordat je een witte zuil gaat bestellen, stel je jezelf waarschijnlijk eerst de vraag: “Welke witte-tint zou ik dan op de sokkel willen?”.

In dit blog nemen we je mee in de wondere wereld van wittinten. Welke wittinten zijn er zoal, welke tinten zijn het meest populair en hoe valt een witte sokkel te combineren in het interieur of met uw product.

 

Waarom wit zo geschikt is voor een zuil

Omdat wit een neutrale tint is, en niet zozeer een ‘kleur’, laat het zich eigenlijk overal goed bij combineren. Wit is dan ook vooral een goede keuze voor als u een rustige uitstraling wilt behouden, of vooral de aandacht naar het product toe wilt trekken. Ook als de sokkel in meerdere situaties en omgevingen gebruikt zal gaan worden, is wit de meest veilige keuze. Kortom, de witte zuil is een echte allrounder en daarom zo geschikt in vele situaties.

 

Aanbod aan witte kleuren voor een sokkel

U wilt gewoon een witte sokkel, maar wat is “gewoon wit” als er wel honderden wittinten bestaan? De mogelijkheden lijken in feite oneindig en dan is het soms lastig kiezen. Er zijn tegenwoordig talloze wittinten te vinden, met de meest uiteenlopende benamingen van ijsbeer en bloemkool, tot cotton flower. Dit is slechts een kleine greep die te vinden is op de kleurkaartjes van verfwinkel of bouwmarkt. En omdat ieder merk of bedrijf in principe ook nog eens zijn eigen kleur kan mengen met bijbehorende naam of kleurcode, zijn de mogelijkheden echt oneindig.

Een nadeel van bovengenoemde kleurkaartjes en zelf bedachte kleuren, is echter dat er vaak geen zogenoemd ‘mengrecept’ bekend wordt gemaakt. Enkel de verfleverancier die de verf verkoopt weet het recept.

Om er zeker van te zijn dat de witte verf voor een sokkel leverbaar is – ook in de toekomst – wordt er bij Luukzuilen standaard gewerkt met RAL-kleuren. Dit is een internationaal erkend kleurcode systeem die verfkleuren codeert, zodat vrijwel iedere verfleverancier deze kan mengen. Muurverven worden in principe ook overal in deze gangbare RAL-kleuren geleverd door de verfhandel of bouwmarkt. Dus handig als u de sokkel in dezelfde kleur als de muur wilt!

 

Populaire witte RAL-kleuren op sokkels

De meest gebruikte witte RAL-kleuren, en dus ook op een sokkel, zijn:

  1. RAL-9016 (verkeerswit)
  2. RAL-9010 (zuiver wit)
  3. RAL-9001 (crème wit)

De populariteit van de witte RAL-kleuren zijn te danken aan enerzijds de kwaliteit van de witte tinten en anderzijds het kleurvolume. Alle drie de wittinten hebben namelijk allemaal een andere ondertoon. Daarnaast zijn de witte tinten ook vaak te vinden op kozijnen, muren, plafonds, kledingrekken etc. Het is dus een logische stap om de sokkel in een vergelijkbare kleur te nemen, en eenheid te behouden.

 

Verschil tussen de soorten wit

Wittinten worden (op een uitzondering na) allemaal opgebouwd uit de primaire kleuren rood, geel en blauw. Hierin bepalen de pigmenten die erin gaan de daadwerkelijke kleur, en de koele of warme ondertoon die de verf uiteindelijk krijgt. Vijf belangrijke ondertonen zijn:

  • Blauw
  • Grijs
  • Groen
  • Rood
  • Geel

Hierbij hebben blauw en grijs vooral een koelere ondertoon en rood en geel een warme. Een groene ondertoon kan zowel koel als warm ogen, afhankelijk van de andere gebruikte pigmenten.

 

Welke pigmenten gaan er in de wittinten?

De witte verf wordt gemengd door middel van een mengmachine. Deze mengmachine bevat 32 grondstof pigmenten welke tot vrijwel iedere kleur gemengd kunnen worden. Wanneer een RAL-kleur gemengd wordt staat er in het recept welke van de pigmenten zijn toegevoegd.

In onderstaand voorbeeld wordt dieper ingegaan op de pigmenten die zijn toegevoegd aan de meest populaire wittinten. Dit om u een beeld te geven in welke categorie/ondertoon de witte verf valt.

Op basis van het recept zitten de volgende pigmenten – naast het witte pigment titaandioxide die als basis dient – in de witte RAL-kleuren:

  1. RAL-9016: Z1 zwart

RAL-9016 is een zeer neutrale wittint en heeft een koele ondertoon. Doordat deze kleur enkel een zeer kleine hoeveelheid zwart toegevoegd krijgt, ontstaat de meest pure wittint van de drie.

[TIP]: Door zijn lichte en frisse tint is RAL-9016 ideaal voor ruimtes met weinig daglicht.

 

  1. RAL-9010: sB2 blauw + sR3 rood + sTY groen

RAL-9010 wordt ook wel zuiverwit genoemd. Maar eigenlijk is deze benaming een beetje misleidend, aangezien deze kleur naast standaard wit nog drie toegevoegde kleurpigmenten heeft. Deze kleur is dan ook minder wit dan RAL-9016, en kan geschaard worden onder een warmere uitstraling.

[TIP]: Wilt u wel het frisse van de kleur wit, maar niet tè? Dan is RAL-9010 de kleur voor u.

 

  1. RAL-9001: sTR bruin/rood + sY1 oranje + sZ1 zwart

RAL-9001 is de meest crèmekleurige en donkerste tint van deze drie RAL-kleuren en wordt vaak vergeleken met koffiemelk. De kleur valt volledig in de categorie warme ondertoon.

[TIP]: RAL-9001 past goed in een warm interieur, of kan een koel interieur juist warmte geven.

Andere wittinten dan RAL ook mogelijk

RAL is een zeer bekend en populair systeem en wordt standaard aangeboden voor de witte sokkels bij Luukzuilen. Maar naast RAL-kleuren, zijn kleuren uit andere kleurreeksen ook zeker mogelijk.

Bij Luukzuilen wordt voor alle gespoten sokkels in principe Sikkens verf gebruikt. Gegarandeerd wordt dan ook dat elke wit tint mogelijk is uit de kleurenwaaiers van Sikkens. Dit zijn 3031, 4041 en 5051 concept kleuren.

Kunt u toch niet kiezen uit de RAL-kleur of Sikkens kleuren, mail voor andere mogelijkheden dan naar info@luukzuilen.nl

 

Hoe kies je dan de juiste witte zuil?

Gezien de hoeveelheid aan mogelijke wittinten voor op een sokkel, is het soms lastig kiezen. Om je wat gerichter door dit keuzeproces heen te laten lopen, hebben we hieronder enkele zaken opgesomd waar je op kan letten om de juiste keuze te maken.

1. Locatie

Bepaal eerst de locatie van de sokkel, op welke plek wilt u deze plaatsen? Is dit in een etalage, in uw woonkamer of in de hal? Is hier veel of weinig licht aanwezig, en welk type licht: kunstlicht of juist natuurlijk licht? Kijk hierbij ook goed naar de omgeving. Komt de sokkel voor een donkere of lichte muur, of juist in een open hal? Zodra je de omgeving goed in kaart hebt gebracht, kan je door naar de volgende stap.

2. Wat wil je toevoegen aan interieur of winkelinrichting; warmte of juist meer koelte

Nu je een goed beeld hebt van de ruimte, kan je gaan bepalen wat je precies toe wilt voegen aan dit geheel door middel van de sokkel. Betreft het een donkere ruimte, dan wil je misschien een extreem lichte wittint. In andere gevallen mag het wellicht een zachtere wittint worden. En probeer ook meteen de richting van de ondertoon te bepalen. Mag de ruimte wat koeler, of wil je juist wat warmte toevoegen? Dit helpt uiteindelijk enorm bij het bepalen van de definitieve wittint.
Heb je in de ruimte al iets wits, dan kan je de kleur van de sokkel proberen te matchen voor een rustiger geheel. Wanneer je juist al veel wit hebt, is het matchen van verschillende tinten wit vaak ook een leuk idee voor wat meer contrast.
Voor een koelere wit tint op een sokkel kan je denken aan RAL- 9016 en voor een warmere toon juist RAL-9010 of 9001.

3. Verzamel witte tinten die u aanspreken

Nu je een goed beeld hebt van de ruimte, en wat je hieraan wilt toevoegen, kan je de witte kleuren die jou aanspreken gaan verzamelen in de vorm van kleurstaaltjes. Deze kan je prima bij de lokale verfwinkel of bouwmarkt halen. Je kan hiernaast ook een interieurboek of -magazine erbij pakken en de kleuren die jou aantrekken uitknippen en matchen met de kleurstaaltjes. Probeer bij het selecteren hiervan wel al selectief te zijn, en beperk jezelf tot 5 à 6 kleuren. Houd hierbij de gewenste ondertoon goed in je achterhoofd om gemakkelijker tot een kleine selectie te komen.

4. Vergelijk en bepaal

Uiteindelijk kan je de overgebleven kleurstaaltjes gaan bekijken en met elkaar vergelijken. Een handig hulpmiddel hierbij is om de verzamelde kleurkaartjes (in RAL-kleuren of andere wittinten) naast elkaar te vergelijken op een wit printpapier. Het printpapier is erg neutraal en koel van kleur. Het geeft een zeer goede indruk om te zien welke ondertoon de wittinten hebben naast elkaar, en welke je hiervan het meeste aanspreekt. En kijk ook zeker op de beoogde locatie hoe de wittinten daar overkomen. Hoe vallen deze uit in het aanwezige licht? Probeer hierbij gedurende de dag te kijken indien er veel natuur licht aanwezig is.

Door deze stappen te doorlopen kunt u hopelijk gerichter tot de juiste en gewenste wittint voor uw sokkel komen!

 

Glansgraad als belangrijk punt voor de witte sokkel

Naast wit tinten kunt u ook denken aan het mixen van verschillende (wit) structuren zoals mat, zijdeglans en hoogglans. Luukzuilen biedt de mogelijkheid van een matte en zijdeglans afwerking voor de witte sokkel. Voor informatie wat de glansgraad kan doen met de ruimtelijkheid van een interieur, of wat de voordelen en nadelen zijn per afwerking, is te lezen in de blog: welke glansgraad

 

Wat is jouw gewenste witte sokkel?

Indien je raag een witte sokkel wilt, neem dan gerust even de tijd om de juiste wittint te kiezen. Sokkels in de populaire RAL-tinten 9016, 9010 en 9001 zijn standaard te bestellen in de webshop van Luukzuilen. Wilt u liever een andere wittint? Laat het direct weten en stuur een e-mail naar info@luukzuilen.nl