Waarom MDF zo geschikt is voor het maken van een sokkel
14 juni 2020
In de vorige blogs is de oorsprong van de naam sokkel aan bod gekomen, het draagvermogen van de MDF sokkel en de mogelijke afwerking. Deze keer richten we ons op de basis van de sokkel. Maar van welk materiaal worden de sokkels van Luukzuilen eigenlijk gemaakt en waarom?
Welke eisen worden gesteld aan een sokkel?
Er bestaan talloze materialen die gebruikt kunnen worden als basismateriaal voor een sokkel. En ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en hiermee ook zijn eigen toepassingsgebieden. Een aantal belangrijke factoren die een rol spelen in de keuze van het basismateriaal zijn onder andere:
- Komt het product binnen of buiten te staan?
- Krijgt het een tijdelijke, of duurzame inzet?
- Want is de gewenste uitstraling?
- Worden er eisen gesteld aan het gewicht?
Naast het feit dat een sokkel aan vrijwel alle mogelijke eisen kan worden aangepast zijn de ‘’standaard’’ eisen die eraan worden gesteld bij Luukzuilen
- Geschikt voor binnen gebruik
- Duurzame inzet
- Hoogwaardige afwerkingsmogelijkheden
Voor een sokkel zijn er in principe drie geschikte voor de hand liggende basismaterialen: karton, hout multiplex of MDF.
Wat is het meest geschikte basismateriaal voor een sokkel?
Het antwoord is: MDF.
Of tenminste, in veel gevallen is het MDF. Karton als basismateriaal voor een sokkel zou enkel een tijdelijk inzetbaar product worden, waarbij de sokkel slechts enkele keren te gebruiken is. Daarnaast biedt dit materiaal ook geen mogelijkheden tot een kwalitatieve afwerking. Daarnaast wordt multiplex hout vaak gebruikt in de bouwsector voor vloeren, betonbekistingen en buitentoepassingen. Tevens is dit materiaal moeilijker strak af te werken met lak. De keuze voor MDF is dus snel gemaakt!
Hieronder lees je verder waarom MDF zo geschikt is voor het maken van een sokkel.
Wat is MDF?
MDF staat voor Medium Density Fibreboard en is een plaatmateriaal welke opgebouwd is uit kleine houtvezels. De houtvezels worden samen met harsen vermengd en onder een hoge druk samengeperst. Zo ontstaat er een vlak en glad plaatmateriaal, zonder een bepaalde vezelrichting. [Leuk weetje] HDF (High Density Fibreboard) bestaat ook. Dit plaatmateriaal heeft een hogere dichtheid dan MDF en ziet er ook hetzelfde uit. Het is zwaarder en minder goed verkrijgbaar als MDF.
Verschillende soorten MDF
Doordat MDF ontstaat vanuit een machinaal aangestuurd proces, zijn de eigenschappen ook stuurbaar. Hierdoor zijn er een aantal varianten van MDF verkrijgbaar welke product specifiek in te zetten zijn.
Bij Luukzuilen worden er hiervan voornamelijk twee soorten gebruikt:
- Regulier MDF
Zoals reeds besproken: geperst houtvezelplaat met middelhoge dichtheid. Wordt gekenmerkt door zijn lichtbruine kleur en vaak gebruikt in de meubel- en interieurbouw.
- Lakdraagfolie MDF
Heeft eenzelfde opbouw als de reguliere MDF plaat, maar is nog voorzien van een ‘’lak dragende’’ folie aan de buitenkant en is vrijwel altijd wit van kleur. Het voordeel van lakdraagfolie MDF is dat deze uiterst glad kan worden afgewerkt.
Overige MDF soorten
- Lichtgewicht MDF – Lichtere persing, dus minder zwaar.
- Brandvertragend MDF – Extra veilig materiaal.
- Exterieur MDF – Ook geschikt voor buiten.
5 redenen waarom MDF plaatmateriaal zo geschikt is voor een sokkel
- Perfecte afwerkingsmogelijkheden
Het heeft van zichzelf dus een zeer glad oppervlak. Het gladde oppervlak is gunstig om de sokkel zeer strak af te werken met verf. Daarnaast is het doordat het enigszins een zuigende werking heeft goed te verlijmen of te gebruiken voor bijvoorbeeld een betonlook sokkel.
- Stabiliteit
Elke houtsoort zet uit en trekt samen bij vocht- en temperatuur schommelingen. Maar in tegenstelling tot hout, vervormt MDF niet. Dit komt omdat het plaatmateriaal dankzij zijn structuur als een geheel beweegt. Zelfs bij extreme veranderingen in luchtvochtigheid en temperatuur hoef je je geen zorgen te maken over eventuele schade of het zichtbaar worden van nerven.
- Goed bewerkbaar
Naast dat het MDF niet splintert, is het zeer goed te verzagen, frezen of boren. Voor een sokkel en vooral maatwerk sokkels zijn dit belangrijke eisen waaraan het plaatmateriaal dient te voldoen.
- Prijs/kwaliteit
MDF is goed beschikbaar en heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld een multiplex plaatmateriaal ook nog een gunstigere prijs. Dit komt uiteraard de prijs van de sokkel weer ten goede.
- Duurzaamheid
Het is een dichte en glad plaatmateriaal dat tegen een stootje kan en lang mee gaat. Ideaal voor het presenteren van producten op een sokkel zonder dat er een deuk in komt. Dit is bij sommige houten plaatmaterialen wel het geval.
Welke MDF soorten worden bij Luukzuilen gebruikt?
Hieronder vindt u een overzicht van de sokkels zoals aangeboden door Luukzuilen, en hun basismateriaal. Vrijwel alle sokkels hebben als basis dus (lakdraagfolie) MDF, enkel bij de houten sokkel en OSB sokkel is geen MDF gebruikt.
Waar wilt u een sokkel voor inzetten?
Bij Luukzuilen is maatwerk geen probleem. Naast regulier MDF of lakdraagfolie MDF met de bijbehorende toepassingen, zijn andere basismaterialen dan ook zeker mogelijk. Wilt u bijvoorbeeld een lichtgewicht sokkel die gemakkelijk mee kan naar de beurs, of juist een brandvertragende sokkel voor in uw winkel of etalage? Dan zijn de overige MDF soorten ook goed inzetbaar. Of bent u juist geïnteresseerd in een sokkel van een ander soort materiaal, dan kijken we graag met u mee naar de mogelijkheden!